Фитнес abvadmin  

ДА КУПИМ ЛИ ЛЕЖАНКИ ЗА ДОМАШНИЯ ФИТНЕС?

Spread the love

Решаваме, че ще направим домашен фитнес, но с какво трябва да го оборудваме – трябва ли да закупим огромни тренажори, с които да запълним цялата стая и да изхвърлим дивана от хола? Не, не е нужно. Може да изберем дори само лежанка за гърди за тренировките у дома. Лежанки има в голямо изобилие на пазара.

Фитнес оборудване за дома – лежанки, гири и много други

Но когато оборудваме фитнеса у дома първо трябва да се определи дали ще тренира мъж или жена, или и двата пола. Второто при подбора на фитнес уреди е да се определи какво е нивото на тренираност на този, който ще тренира. 

Задължително е да имате постелка за тренировка. Вариантите са много. Имате възможност да избирате в ценови диапазон от около 10 лв. до около 80 лв. Разликите са в здравината и мекотата на постелката, дебелината й, дали тя има две страни, щампована ли е, как се сгъва, в какво се прибира. Заложете на средния клас – няма да се скъса бързо, а и ще имате удобство за тренировките от гледна точка на мекотата при упражнения на земя и най-вече в позиция на колене. 

Фитнес аксесоари за мъж

  • Лежанката е фитнес уред, който идеално се вписва във всяко занимание. Но много зависи дали има къде да го поставите у дома. И ако тренирате, когато сте сами вкъщи, не поставяйте големи тежести заради безопасността ви. Голям е изборът на лежанки в специализираните магазини. В избора ще ви насочат консултантите на място, но определено това е уред, който позволява тренировка за почти всички мускулни групи. Разбира се, лежанка за гърди е най-широкото приложение. 
  • Лост с набор от дискове също ще е полезен уред за домашния фитнес. Тези аксесоари са нужни за тренировките на лежанки.
  • Ще ви трябват и гири. И много зависи какво е нивото. За един мъж може да са нужни килограми като за жена, за друг много по-тежки. Добър вариант е да изберете дъмбели, които вървят в комплект с малки дискове. Така ще може да се сменят килограмите лесно. 
  • Ластикът също е задължителен фитнес уред за мъжката тренировка. Можете да ги включите в различни упражнения със собствено тегло дори на стрийт фитнеса. 
  • Можете да закупите и колело за коремни преси, накитници и тежести, които се поставят на глезените. 

Фитнес аксесоари за жена

  • Вече имаме постелка. Следват гиричките. Каквото и да е нивото ви на подготовка, вземете задължително гирички от по 1.5 кг – две на брой. Те ща са ви нужни за тренировки с повече повторения и аеробни комбинации. Ако сте съвсем начинаещ дори и тези килограми ще са тежки за такъв вид занимания, но ще се стигне и до това ниво неизбежно, ако сте редовни. 
  • Още един фитнес уред би ви трябвал, а именно по-тежки гири – две от по 5 кг. Това ще са тежестите, с които ще правите упражнения за по-големи мускулни групи и по-малко бройки.
  • Следва да изберете ластици. Те са фитнес уред, от който на пазара има голямо разнообразие на избор. Купете няколко с различна тежест, защото също за различни упражнения ще ви трябва различно съпротивление. А и все пак ще напредвате със силата си. 
  • Въже за скачане е също аксесоар, който ще ви бъде полезен. Помислете обаче дали няма да притеснявате съседите под вас със скокове. 
  • Ако имате място у дома и желание да правите по-еднообразни аеробни тренировки, а и финансова възможност, то изберете между кростренажор, велоергометър и бягаща пътека. Лежанка за гърди също е широко ползвана в тренировките за сила при жените. Не на шега, тези уреди често се превръщат в идеалната закачалка. Така наистина помислете дали ще имате мотивация да ги ползвате. 

На първо място обаче трябва да имате желание да тренирате. Ако сте упорити в заниманията ще имате напредък и вероятно ще се увеличи нуждата ви от още лежанки и фитнес уреди. Но можете да започнете и без аксесоари като за начало, а да пробвате упражнения със собствено тегло.